A A A K K K
людям із порушенням зору
Центр надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

Турбуємося про Ментальне здоров'я

Дата: 11.10.2023 14:46
Кількість переглядів: 15

 

ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я – УНІВЕРСАЛЬНЕ ПРАВО ЛЮДИНИ.

Що варто знати про психічне здоров’я, як подолати стигму та як потурбуватись про себе й близьких, щоб попередити розвиток проблем з психічним здоров’ям:

🌺Психічне здоров’я – частина нашого життя. Проблеми з психічним здоров’ям є природними, як і проблеми з фізичним здоров’ям. І пошук підтримки – це право кожної людини.

🌺Психічне здоров’я так само важливе, як і фізичне: воно є невід’ємною частиною загального добробуту. Так само, як при фізичних захворюваннях, люди мають право звертатися по допомогу при проблемах з психічним здоров’ям.

🌺Стигма може виникати через хибні уявлення і багато людей досі вважають, що психічна хвороба – це ознака слабкості. Проте звернення по допомогу при проблемах з психічним здоров’ям – це турбота про себе та особистий вибір людини.

🌺Страх осуду, дискримінації та соціальної ізоляції часто змушує людей приховувати проблеми і відкладати звернення за професійною допомогою. Розмови про психічне здоров’я допомагають позбутися сорому і заохочують людей шукати підтримки у близьких і фахівців.

🌺Проблеми з психічним здоров’ям не є провиною людини. Варто пропагувати співчуття і підтримку тим, хто переживає важкі часи.

🌺Одужання починається з розуміння: стигма може заважати людям говорити про свої проблеми з психічного здоров’ям з друзями, родиною чи колегами. Це може призвести до погіршення її стану. Тому варто розуміти та підтримувати людину на шляху до одужання.

🌺Слова мають значення: обирайте слова, які виражають співчуття та емпатію до людей з проблемами психічного здоров’я.

🌺Створюйте спільноти підтримки: стигма, пов’язана з психічним здоров’ям, впливає не лише на добробут людини, а й на її соціальні стосунки, освіту, можливості працевлаштування та доступ до охорони здоров’я. Необхідно створити безпечне середовище для таких людей. Сім’ї, робочі місця, школи та онлайн-платформи можуть сприяти формуванню культури розуміння та турботи.

🌺Зробіть турботу про себе пріоритетом, адже вона має виняткове значення для підтримання психічного здоров’я. Завжди потрібно знаходити час для фізичних вправ, хобі та спілкування з близькими.

🌺Турбота про тих, хто надає допомогу: важлива також підтримка тих, хто здійснює догляд за людьми з проблемами психічного здоров’я.

Це стосується кожного: проблеми з психічним здоров’ям можуть торкнутися людей незалежно від віку, статі, етнічної приналежності чи соціально-економічного статусу. Тому варто ставитись до цього з розумінням.

🌺Мільйони людей по всьому світу стикаються з проблемами психічного здоров’я. І звернення по допомогу – це прояв мужності, який веде до розуміння та поваги до таких людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора