A A A K K K
людям із порушенням зору
Центр надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

Як оформити декретну відпустку

Дата: 31.03.2023 08:49
Кількість переглядів: 63

 

Чи мають право на “декретні” непрацюючі та деякі інші жінки, а також як їх оформити та в якому розмірі буде призначена допомога?

Пропонуємо розглянути порядок оформлення та виплати “декретних” для працевлаштованих жінок.

Так, кожна жінка, яка працює, починаючи з 30-го тижня вагітності, має право піти у відпустку у звʼязку із вагітністю та пологами - у так звану “декретну відпустку”.

Відповідно до ЗУ “Про відпустки” відпустка у звʼязку з вагітністю та пологами є оплачуваною соціальною відпусткою, яка обчислюється сумарно і становить:

►126 календарних днів (70 днів до і 56 після пологів) - при нормальних пологах;

►140 календарних днів (70 днів до і 70 після пологів) - при ускладнених пологах або багатоплідній (2 і більше дітей) вагітності.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є листок непрацездатності, сформований на основі:

♦медичного висновку про тимчасову непрацездатність АБО

♦документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, встановлення опіки над дитиною.

При цьому, якщо вагітна жінка:

♦працює за сумісництвом, АБО здійснює підприємницьку чи іншу діяльність, одночасно працюючи на підставі трудового договору, тобто “за трудовою книжкою”, то для призначення допомоги подається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи;

♦одночасно здійснює підприємницьку та іншу діяльність і не працює на умовах трудового договору (контракту), копію листка непрацездатності засвідчує установа охорони здоров’я, яка його видає.

Важливо! До “декретної” відпустки за заявою жінки роботодавець зобовʼязаний приєднати щорічну відпустку незалежно від тривалості її роботи в поточному робочому році.

Алгоритм виплати “декретних”:

♦Лікар реєструє медичний висновок про тимчасову непрацездатність, на підставі чого в системі формується е-лікарняний.

♦Працівниця повідомляє роботодавця про е-лікарняний (подається інформація про номер запису в Реєстрі медичних висновків).

♦Роботодавець переглядає інформацію про е-лікарняний в електронному Реєстрі листків непрацездатності https://cutt.ly/y8SXBiJ

Через 7 днів з дати відкриття е-лікарняний змінює статус на “готовий до сплати”, на підставі чого роботодавцем приймається рішення про призначення декретних.

Роботодавець здійснює розрахунок декретних та подає до Пенсійного фонду заяву-розрахунок.

Пенсійний фонд приймає рішення про сплату і перераховує кошти на спеціальний рахунок роботодавця.

Роботодавець виплачує “декретні” працівниці та сплачує ЄСВ.

У якому розмірі призначається допомога?

Допомога виплачується у розмірі 100% середньої зарплати (доходу), незалежно від страхового стажу, за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Формула розрахунку декретних виплат: середньоденна зарплата (середня зарплата жінки за один календарний день) × кількість днів відпустки.

Середньоденна зарплата: загальний дохід (на який нараховується ЄСВ) за розрахунковий період (12 місяців, які передують відпустці) / 365 (366) календарних днів.

Наприклад, жінка отримала заробітну плату за 12 місяців, які передують відпустці, у розмірі 250 000 грн. Її середньоденна зарплата становитиме - 250 000 грн : 365 днів = 684,93 грн.

“Декретні” такій жінці виплатять у розмірі - 684,93 × 126 днів = 86 301,18 грн.

Зверніть увагу!

Відпустка у звʼязку з вагітністю та пологами починається на всіх місцях праці одночасно.

“Декретні” виплачуються за кожним місцем праці (і за основним, і за сумісництвом, і як підприємцю тощо).

Відпустка у звʼязку з вагітністю та пологами є правом, а не обовʼязком працівниці. Якщо жінка бажає продовжувати працювати, вона самостійно приймає рішення щодо дати виходу у “декрет”, яка може не співпадати із датою видачі листка непрацездатності. У такому випадку допомога надається за кожен день фактичного перебування жінки у відпустці, а не за час тривалості лікарняного.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора