A A A K K K
людям із порушенням зору
Центр надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2023 10:41
Кількість переглядів: 24

 

21 лютого Міжнародний день рідної мови

 

СІМ КРОКІВ, ЩОБ ЗАГОВОРИТИ РІДНОЮ МОВОЮ

1. Заряджаємося чужим досвідом

Клуби для ВПО. Перші кроки значно легше робити серед людей, які поділяють ваші проблеми. Якщо, приміром, вивчати іноземну мову, корисним буде поєднання двох елементів: слухати носія мови (це дає правильні орієнтири) та спілкуватися з такими самими початківцями (це знімає страх помилитися).

Один із перших таких клубів створили ще навесні у Львові, а згодом виріс у освітній проєкт «Говори українською, бо живеш на своїй землі». Авторка курсу, філологиня Феодосія Колесник, занурившись у проблеми тих людей, хто хоче розмовляти українською, навіть ввела поняття мовна стійкість. Адже окрім бажання та першого пориву необхідна щоденна послідовність, навіть у русифікованому середовищі, потрібно виробити звичку говорити українською мовою. Аби не здаватися під час перших труднощів, людям потрібен сенс цього переходу, рішучість, не лише бажання відмовитися від російської, а й бачення того позитиву, яке дає оволодіння українською. Окрім навчального курсу, розробили ще й однойменний підручник, за яким можна самостійно робити перші кроки. Ефективність проєкту доводять самі випускники, котрі не лише переходять у спілкуванні на українську мову, а й починають писати нею вірші.

2.Обираємо безкоштовні курси

Звісно, можна звернутися до репетитора, але якщо коштів замало, є чимало пропозицій безкоштовних занять. Скажімо, освітній експерт Артур Пройдако, кандидатка психологічних наук, наукова співробітниця Інституту соціальної та політичної психології Ольга Кухарук ведуть курс про те, як залюбитись в українську.

«МовиТи» студії онлайн-освіти EdEra — і для тих, хто мало використовував українську у повсякденному житті, й для тих, хто боїться видатися смішним чи робити помилки, і для тих, хто все ще вагається. У 5 модулів умістили не лише теорію, а й практичні інструменти, які допоможуть подолати найпоширеніші страхи та психологічні бар’єри у переході з російської мови на українську.

Найвідоміший, певно, безкоштовний мовний курс «Єдині» громадської організації «Навчай українською!» у лютому 2023-го стартував уже вдесяте. До проєкту долучилися 35 членів команди, 335 вчителів, 400 волонтерів, а тих, хто перейшов на рідну мову з їхньою допомогою — вже понад 60 тисяч. Амбітна мета організації — до 2024 року допомогти 1 мільйону українців. За інтенсивні 28 днів тут не лише виконують завдання, слухають онлайн-лекції, відвідують вебінари та опановують матеріал, а й спілкуються у розмовних клубах. До слова, вони можуть бути як онлайн, так і офлайн. Розмовні клуби «Єдині» працюють у 25 містах України і за кордоном: у Любліні, Варшаві, Роттердамі, Вільнюсі та Празі. Також попрактикуватися письмово українською можна у френдлі-чатах.

3. Визначаємо рівень української за європейською системою

Безкоштовні курси, які поділені за рівнями, — спосіб отримати визначеність. Поганенько знаєте — це як конкретно? Елементарний рівень (А1, А2)? Або достатній В1? А може, ви занадто вимогливі до себе, а реальне володіння мовою на просунутому рівні В2 або ще вище? Таке визначення дає чітке розуміння, який шлях ви вже пройшли, і скільки ще рухатися, який мовний досвід вже точно маєте.

Саме так презентовані курси на освітній платформі Є-мова. Її розробила громадська організація «Український світ», яка прагне створити українськомовний культурний простір. «Українська за 27 уроків» — це елементарний рівень. Але вже він допомагає долати мовний бар’єр та дає навички базового спілкування у різних життєвих ситуаціях (наприклад, у магазині, транспорті, лікарні). І фокус у тому, щоб одразу ж перейти на українську у таких місцях, не очікувати якогось ідеального стану всезнайства.

«22 уроки до мовної впевненості» — вже для так званого рубіжного рівня, достатнього для розгорнутого спілкування у повсякденних ситуаціях.

4. Завантажуємо безкоштовні застосунки

«Давай займемось текстом» — можна завантажити в AppStore та Google Play. Авторка Наталія Місюк обіцяє ігровий формат та переконана, що від української мови можна та треба отримувати задоволення.

«Вивчаю – не чекаю» — підійде учням початкової школи. Застосунок для AppStore та Google Play створений громадською спілкою «Освіторія» спільно з міжнародною організацією War Child Holland за підтримки МОН. У оновленому варіанті — веселі гейміфіковані уроки математики та української мови з яскравими персонажами.

«Movа – ДНК нації» — і тут правила правопису, нова лексика та фразеологізми подаються у ігровій формі. Можна завантажити в AppStore. Головний герой — язичок Лепетун допомагає впоратися з завданнями.

 Р.І.Д дає знання не лише про українську мову, а й про культуру й історію. «Поріднитися» з іграми українською можна через AppStore та Google Play. Родзинка: щодня три нові слова для запам’ятовування.

«Лайка» – це застосунок про міцні слівця, який можна завантажити у App Store. Щодня застосунок надає пояснення одному фразеологізму.

5. Граємо українською

Розваги з друзями дають змогу непомітно опанувати більше, ніж ви б зробили це, намагаючись завчити спеціально нові слова. Український програміст Олександр Козлов створив три цікаві мовні онлайн-гри. Доступ до них безкоштовний.

У «Кобзі» гравець випадковим чином отримує невідоме слово, яке потрібно відгадати за підказками.

У «Грі Слів» доведеться змагатися із суперниками. Гравці по черзі збирають слова з букв на полі 5х5. Використана у слові літера стає захопленою гравцем. Гра закінчена, коли кожна з 25 клітинок належить одному з гравців. Виграє той, у кого захоплених клітинок більше.

«Літералі» має аж 200 рівнів! Тут потрібно збирати слова з букв на швидкість, якщо ж час вичерпано, а результату немає, гра завершується.

6. Долучаємося до груп читання

Безкоштовні онлайн-групи читання є і для дорослих, але найбільше вони тішать дітей. Їх можна знайти у соцмережах. Наприклад, філологиня, вчителька Ольга Ангелова час від часу збирає дітей перед сном, за чашкою чаю почитати сучасні книги, що не залишить байдужими й батьків. Скажімо, у лютому діти 9-12 років знайомилися з твором Олександра Михеда «Котик, півник, шафка». І це історія просто про те, що спостерігає кожна українська дитина нині. Герої наче й казкові, але водночас дуже справжні — врятовані й збережені у зруйнованій російськими обстрілами Бородянці під Києвом. Вони готові боротися і попереджати про небезпеку, оберігають психологічний добробут однієї родини. Це надія на майбутнє, у якому рани будуть заліковані, але пам’ять про скоєне зло житиме у віках. У майбутньому, після нашої перемоги.

А ось анонс твору Андрія Кокотюхи «Потаємні двері»: школяр Арсен Гірник потрапляє з Києва на Волинь. Нібито нічого дивного — але потаємні двері ведуть із київського підвалу просто у волинські ліси. У часи, коли українські повстанці чинили опір російським окупантам…

Читання це не окремий шкільний предмет. Це і є практикування художньої української мови, яке значно покращує можливості початківців.

7. Знаходимо ресурси на майбутнє

Сайт Уповноваженого із захисту державної мови. Інформація про безкоштовні курси, розмовні клуби, інтернет-ресурси для опанування та підвищення рівня володіння українською мовою, яка подана по областях та постійно оновлюється.

Національна платформа з вивчення української мови Міністерства культури та інформаційної політики України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора