A A A K K K
людям із порушенням зору
Центр надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

З Міжнародним днем волонтера.

Дата: 05.12.2022 10:44
Кількість переглядів: 36

Сьогодні 5 грудня Україна та світ відзначають
Міжнародний день волонтера.


        Свято заснували ще у 1985 році за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН. 
       «В останні роки ми особливо відчули, наскільки важливою є роль волонтерів для України. Війна з Росією та пандемія змусили нас, як ніколи раніше, переосмислити свої пріоритети і визначити, що для нас найважливіше – життя у мирі на своїй рідній землі та здоров’я. Цим викликам гідно протистоять українські волонтери, які, розуміючи міру відповідальності, не залишаються осторонь, а кидаються кожного разу з повною самовіддачею допомагати країні.
        Волонтерство закладено в генетичному коді українців. Багата традиціями культура нашого народу завжди давала настанови щодо способу життя в українському суспільстві, звичаї ставали законами, якими керувались люди щодня. Одним з них було побратимство – духовне споріднення та взаємодопомога, що забезпечувало допомогу в скрутну годину.
       Найбільш потужний сплеск українського волонтерства відбувся у 2014 році, саме революція Гідності дала поштовх розвитку волонтерського руху в нинішній Україні. Люди жертвували усім: часом, грішми, часто здоров’ям і життям. Величезний тягар турбот несуть на собі волонтери у війні з російським окупантом. Волонтери добровольцями йдуть на фронт, збирають допомогу, везуть на передову все, що можуть, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймають біженців, здають кров пораненим, знаходять потрібні ліки, плетуть маскувальні сітки й готують вареники та борщові набори.
      Сучасна історія боротьби за незалежність України доводить усім, що волонтерство – це стовідсотково покликання, прагнення щирої і високодуховної людини зробити світ кращим, допомогти кожному, хто потребує захисту і підтримки. Це потужний громадський рух, неймовірний імпульс високого добра, найшляхетніша людська діяльність.
       В сучасній Україні волонтерський рух розпочався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року постановою Кабінету Міністрів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора