A A A K K K
людям із порушенням зору
Центр надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством.

Дата: 02.12.2022 09:48
Кількість переглядів: 39

 

 

 

 

 

 

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством.

   Він пов`язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми та з рабством (резолюція ООН № 317 (IV) від 2 грудня 1949 року).В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року. Метою цього Дня є викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірші форми дитячої праці, примусові шлюби, передання у спадщину вдів і насильницьке вербування дітей для подальшого використання у збройних конфліктах, боргова кабала.


Проблема торгівлі людьми не втрачає актуальності. Торгівля людьми — явище глобальне. Воно сильно впливає на країни, що знаходяться в стані політичної та економічної трансформації або постконфліктного стресу, які в основному і є країнами походження для всесвітнього кримінального процесу торгівлі людьми. Людей, що живуть в скрутних умовах, привертає можливість поліпшення свого життя в багатших і розвиненіших країнах, а в той же самий час зростає попит на низькооплачувану роботу в нелегальних трудових секторах економіки.
 Не варто вважати, що до тенет сучасних работорговців потрапляють люди з низьким освітнім рівнем. Як свідчить статистика, потрапити в рабство може будь-хто, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють. На сьогодні Україна є однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.


 Міністерство соціальної політики України є національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми. Відповідно до своїх завдань та функцій, формує та реалізує державну політику у сфері захисту прав громадян, які постраждали від торгівлі людьми.
Однією з функцій Мінсоцполітики є встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Консультанти „гарячої лінії” роз’яснюють поняття торгівлі людьми, надають контакти підрозділів, що займаються розслідуванням злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми в Україні та вичерпну інформацію стосовно того, яка державна і недержавна допомога для постраждалих від торгівлі людьми існує в Україні.


Не знаєте, як захистити себе?

    Обов'язково звертайтеся на «гарячі» лінії: ♦протидії насильству в сім’ї –      0-800-500-335;

♦протидії торгівлі людьми – 0-800-505-501;

♦захисту прав людини –       0-800-501-720 та отримайте безоплатну анонімну правову і психологічну консультацію.

  Будь які форми рабства порушують права людини, принижують її людську гідність і суперечать законам цивілізованого світу. Процеси скасування рабства без широкого міжнародного розголосу, схоже, мають тенденцію повертатися назад. Ця тема не повинна залишатися без уваги і Міжнародний день боротьби із рабством - хороший привід провести об’єктивну самооцінку нинішнього стану людства.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора