A A A K K K
людям із порушенням зору
Центр надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

Засідання Координаційної ради.

Дата: 02.12.2022 07:03
Кількість переглядів: 37

Профілактика та підвищення рівня поінформованості жителів громади з питань протидії домашнього насильства є одним із пріоритетних напрямків діяльності відділення соціальної роботи Центру надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області, адже випадки домашнього насильства трапляються і в нашій громаді.3

  30 листопада  2022 року пройшло чергове засідання Координаційної ради з питань  сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії  домашньому насильству, насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми з таким порядком денним: 

   1.Про внесення змін до складу Координаційної ради  з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі, торгівлі людьми. 
            2.Про проведену роботу з організації надання соціальних послуг по зареєстрованим фактам домашнього насильства в Близнюківській селищній територіальній громаді за 11 місяців 2022 року.                                   
            3.Про взаємодію суб’єктів з надання допомоги постраждалим від домашнього насильства в Близнюківській селищній територіальній громаді.                    
      4. Про проведення  інформаційно-роз’яснювальної роботи спрямованої на підвищення громадської свідомості, рівня правової культури щодо протидії торгівлі людьми за 11 місяців 2022 року.
      5.  Про створення Міжнародного благодійного фонду»Українська фундація громадського здоров’я».

  Відкрила засідання директор Центру надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Лідія ШУЛЕЦЬ.

      Завідувач відділення соціальної роботи ЦНСП Ірина ПОДЕРЕЧА ознайомила присутніх про проведену інформаційно – роз’яснювальну роботу серед населення, спрямовану на підвищення громадської свідомості, рівня правової культури та поінформованості населення щодо форм, проявів, причин і наслідків домашнього насильства та протидії торгівлі людьми. 


   За 11 місяців 2022 року до Центру надійшло 50 повідомлень про випадки вчинення домашнього насильства на території Близнюківської громади, з них: 
- 43 випадків психологічного насильства;
- 4 фізичного та психологічного насильства разом;
- 3 фізичного насильства.
     Жертвами насильства стали переважно жінки – 42 випадки; по відношенню до чоловіків домашнє насильство вчинялось 5 разів  Випадки психологічного насильства над дітьми зафіксовано 3 рази.

  Завідувач відділення соціальної роботи Центру та фахівець із соціальної роботи відділення проводили оцінку потреб особи (щодо соціальних послуг, притулку, медичної або психологічної допомоги) за формою, визначеною Мінсоцполітики; інформували особу про права, заходи та соціальні послуги, якими вона могла скористатися. 

      Ускладнює якісне та своєчасне надання соціальних послуг жертвам домашнього насильства відтерміноване надходження повідомлень про випадки домашнього насильства до Центру.
      Протягом звітного періоду працівниками Центру проводилася інформаційно-просвітницька та профілактична робота з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознаками статі серед населення громади. 
♦надавали консультації в індивідуальному порядку, особам, які потребували підтримки та роз’яснень, де отримати допомогу у випадку домашнього насильства в тому числі у період воєнного часу;
♦жителі громади отримували тематичні інформаційні буклети з номерами            телефонів гарячих ліній, адресами центрів, які надають допомогу жертвам домашнього насильства, тощо. Центром розроблено пам’ятку з контактами персонально-відповідальних осіб з протидії домашньому насильству за ознакою статі на території Близнюківської громади;
♦були проведені профілактичні бесіди щодо профілактики вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі із підобліковими Лозівського РС філії ДУ «Центр пробації» в Харківській області;  
 Заходи проводилися спільно із працівниками служби у справах дітей Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області, дільничними офіцерами поліції сектору поліцейської діяльності №1    Лозівського РВП ГУНП в Харківській області, головним спеціалістом Бюро вторинної правової допомоги, керівниками навчальних закладів, начальником відділу з питань соціального захисту населення Близнюківської селищної ради та ін.                                                 
  Директор ЦНСП Лідія ШУЛЕЦЬ зауважила, що плідна співпраця з поліцейським офіцером громади дає можливість ефективно долати проблему домашнього насильства в громаді.

  Фахівець соціальної роботи відділення соціальної роботи ЦНСП Ірина НІКІТІНА проінформувала членів Координаційної ради про те, що з березня 2022 року МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (УФГЗ) за підтримки ЮНІСЕФ створили понад  50 мобільних команд для допомоги постраждалим від війни. Команди працюють у Львівській, Закарпатській, Рівненській, Вінницькій, Дніпропетровській, Чернівецькій, Волинській, Житомирській, Хмельницькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Харківській областях.

 На території Лозівської міської територіальної громади за сприянням  Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я» організовано роботу мультидисциплінарної мобільної команди соцільно-психологічної допомоги особам, постраждалим від військових дій.. Мультидисціплінарна мобільна команда обслуговує територію Лозівської міської територіальної громади але за потреби та безпекової можливості здійснює  візити і до громад Лозівського району, у тому числі Близнюківської селищної ради. До складу мобільної команди входять: психолог, фахівець соціальної роботи, юрист, медик та водій. Основними завданнями діяльності мобільної команди є:
⇒екстрене реагування (відвідування за місцем проживання, оцінка потреб);
⇒надання першої психологічної допомоги та психосоціальної підтримки;
⇒юридична допомога(консультування);
⇒медична допомога( консультування, онлайн зв’язок із лікарні);
⇒здійснення виїздів до залізничних та авто вокзалів, пунктів пропуску, перетину кордонів, евакуаційних центрів, притулків тощо;
⇒ надання гуманітарних наборів, тощо.
 
Директор ЦНСП Лідія ШУЛЕЦЬ також акцентувала увагу, що з 25 листопада по 10 грудня 2022 року проходить Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Центром надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради  та було розроблено спільний план заходів із відділом освіти, культури, молоді та спорту, Службою у справах дітей, Центром надання культурних послуг.

За підсумками засідання Координаційної ради були прийняті відповідні рішення.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора