A A A K K K
людям із порушенням зору
Центр надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

ШУКАЄМО КАНДИДАТІВ У ПРИЙОМНІ БАТЬКИ!

Дата: 30.08.2022 19:53
Кількість переглядів: 61

 

  

    ДО УВАГИ ГРОМАДИ!

 

 

ШУКАЄМО КАНДИДАТІВ У ПРИЙОМНІ БАТЬКИ!

 

Яких дітей можна взяти у прийомну сім’ю?

> Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» дитиною-сиротою вважається дитина, батьки якої померли чи загинули, а дитиною, позбавленою батьківського піклування, є дитина, яка залишилися без піклування батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, тривалою хворобою батьків, а також дитина, розлучена із сім’єю, підкинута дитина, дитина, батьки якої невідомі, дитина, від якої відмовились батьки, дитина, батьки якої не виконують своїх батьківських обов’язків та інших причин, які унеможливлюють перебування дитини в колі сім’ї та безпритульна дитина.

Система заходів щодо охорони дитинства в Україні, серед іншого, включає також забезпечення належних умов для виховання таких дітей у сімейному оточенні в атмосфері миру, гідності, взаємоповаги, свободи та рівності. Стаття 24 Закону України «Про охорону дитинства» містить імперативну норму про те, що утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечує держава.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, повинні бути передані на усиновлення або влаштовані на виховання в сім’ї громадян (під опіку чи піклування, в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу), у будинки дитини, дитячі будинки, школи-інтернати, дитячі будинки-інтернати на повне державне утримання. Таким дітям створюються необхідні умови для всебічного і гармонійного розвитку, підготовки до самостійного життя та праці.

Що таке прийомна сім’я?

> Згідно із Законом України «Про охорону дитинства» прийомна сім’я – сім’я, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Ті, хто взяли дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками, а влаштовані у сім’ю діти — прийомними дітьми.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 № 565 затверджено Положення про прийомну сім’ю, в якому зазначено, що метою утворення прийомної сім’ї є забезпечення належних умов для зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом влаштування їх у сім’ї на виховання та спільне проживання.

Прийомні діти проживають і виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а у разі продовження навчання в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти можуть за їх вибором продовжити проживати і виховуватися у цій прийомній сім’ї до закінчення відповідних закладів освіти.

За прийомними дітьми, у будь якому разі, зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Це передбачає збереження за дитиною раніше призначених аліментів, пенсій та інших державних виплат. Суми коштів, що належать прийомним дітям, переходять у розпорядження прийомних батьків і витрачаються ними на утримання прийомних дітей.

У разі утворення прийомної сім’ї прийомні батьки беруть за плату прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов (належного стану житлового приміщення, необхідної житлової площі, належного санітарного стану, наявності необхідних меблів, побутової техніки та інших предметів тривалого вжитку, наявності умов для проживання, виховання та розвитку дитини).

Якщо Вас зацікавила ця інформація і допомога дітям – це Ваша мета, звертайтесь  до відділення соціальної роботи Центру надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області за адресою: смт.Близнюки вул.Свободи, 36 (щодня,крім суботи та неділі).

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора