A A A K K K
людям із порушенням зору
Центр надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

Як не впасти в депресію під час карантину?

Дата: 18.11.2021 10:13
Кількість переглядів: 415

Як не впасти в депресію під час карантину?

 

Пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 та вимушений карантин вплинув на кожного з нас. Комусь страшно підхопити недугу, хтось у полоні паніки, яка нагнітається все дужче, хтось не може всидіти вдома, а хтось втратив роботу чи улюблене заняття. Як не втратити ґрунт під ногами та не впасти у депресію?

Депресія — захворювання, за якого людина впродовж щонайменше два тижні відчуває пригніченість та безнадію, втрачає інтерес до активностей, які раніше приносили задоволення та не може виконувати повсякденні справи. Неможливо виділити однієї причини, від чого вона виникає. Про цю недугу можемо говорити тоді, коли в людини не менш як 2 тижні є такі прояви:
- пригнічений настрій, що триває впродовж дня або більшу його частини;
- втрата задоволення від діяльності, яка раніше подобалась;
- порушення сну (безсоння чи надмірна сонливість);
- зміна маси тіла (втрата апетиту чи, навпаки, переїдання);
- труднощі з концентрацією уваги;- зниження енергії, втома;
- сповільнення рухів та мови або надмірна метушливість, збудливість;
- відчуття, що ти підвів себе чи своїх рідних;
- відчуття безнадії, втрата сенсу життя;
- суїцидальні думки.
Багато тривожних новин в Україні та світі, карантин, зміна звичного способу життя, зменшення заробітків — ті фактори, що можуть сприяти виникненню депресивних розладів у людей.
Як запобігти депресії?
Дуже важливо дотримуватись інформаційної гігієни — обмежити перегляд тривожних новин, ретельно добирати джерела в інтернеті, де черпаєте інформацію, не “вестись” на коментарі та публікації в соцмережах, що провокують паніку та негатив. Важливо планувати свій день, вносити в денний розклад не тільки корисну діяльність (приготування їжі, прибирання тощо), але й активність, що приносить задоволення (читання, фільми, творчу роботу). Спілкуватись із рідними та друзями, адже це можна робити дистанційно. Пам’ятати, що в нас є близькі люди, які можуть підтримати нас, а ми — їх у складний час. Обов’язково не забувати про фізичну діяльність, спорт, рухливі заняття чи ігри. Знаходьте можливість для розвитку, навчайтесь нового. Пам’ятайте, що це тимчасова трудність, за якийсь час карантин мине, і ми повернемось до нашої звичної діяльності.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора