A A A K K K
людям із порушенням зору
Центр надання соціальних послуг Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області

Увага! Телефонні шахраї

Дата: 18.11.2021 09:45
Кількість переглядів: 808

               Шановні жителі Близнюківської громади!

   Просимо звернути увагу на дану інформацію і довести її до відома своїх стареньких батьків, родичів, сусідів.

 

В Україні почастішали випадки телефонних аферистів.

Телефонні шахраї - непогані "психологи", тому що намагаються зіграти на емоціях своїх потенційних жертв. Поширений підхід - порадувати користувача несподіваною приємною звісткою, щоб випитати необхідні злочинцеві дані, поки клієнт "в ейфорії".

Наприклад, часто шахраї повідомляють (по телефону або в смс) про несподівані виграші, надбавки до пенсії або соціальні виплати. Деякі злочинці спеціально "полюють" на користувачів, які щось продають через популярні дошки оголошень в Інтернет. У таких випадках шахраї телефонують під виглядом покупця.

Як захиститися від телефонних шахраїв

  • Ніколи, ні за яких обставин не повідомляти секретні реквізити карти! Для того, щоб на вашу карту могли перевести гроші, досить повідомити відправнику тільки номер вашої картки.
  • Пам'ятати, що тризначний код безпеки або код CVV2 / CVС2 потрібен тільки для проведення оплати послуг чи товарів в Інтернеті. Ніхто сторонній, ким би він не представився, не має права знати цей код. Інакше у нього з'явиться можливість перевести гроші з вашої картки або сплатити нею велику покупку в Інтернет-магазині.

Шахрай може прикинутися: працівником банку; співробітником пенсійного або іншого фонду; правоохоронцем, волонтером; покупцем товару, який ви виставили на продаж.

Не вірте обіцянкам отримати "легкі" гроші, яких ви не очікували (надбавки до зарплати, пенсії, соцвиплати; грошові призи або "компенсації від держави"). Для того, щоб отримати надбавку, приз або компенсацію, досить сказати номер своєї картки. Інші дані карти для здійснення грошового переказу на ваш рахунок - не потрібні.

Якщо вам дзвонять і починають питати дані платіжної картки чи Ваші персональні дані - кладіть трубку!

Що робити, якщо ви встигли повідомити шахраям дані карти:

- Негайно заблокувати карту! Для цього потрібно або зателефонувати в банк (за номером, вказаним на зворотному боці картки або на офіційному сайті банку.

- Залишити звернення в будь-який зручний час доби на сайті Департаменту кіберполіції.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора